Aleksandra Borowska-Solonynko1, Agnieszka Dąbkowska1, Zuzanna Raczkowska1,2, Wojciech Kwietniewski1

Wpływ spożycia alkoholu etylowego na ciężkość doznanych obrażeń, rokowanie i śmiertelność – przegląd piśmiennictwa


1 Z Katedry i Zakładu Medycyny Sądowej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

Kierownik: dr hab. n. med. P. Krajewski

2 Z Zakładu Anatomii Prawidłowej i Klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

Kierownik: prof. dr hab. med. B. Ciszek


Praca jest przeglądem najnowszego, anglojęzycznego piśmiennictwa poświęconego zagadnieniu wpływu spożycia alkoholu etylowego na ciężkość doznanych obrażeń, rokowanie i śmiertelność pod kątem przydatności opiniodawczej. Inspiracją do wykonania niniejszej pracy były powtarzające się pytania do opinii związanych ze skutkami urazów, dotyczące ewentualnego wpływu spożycia przez ofiary alkoholu etylowego na ciężkość doznanych przez nich obrażeń i rokowanie. W przypadku tego typu pytań, wartościowym dopełnieniem opinii opartej na własnych, zawodowych doświadczeniach mogą być wnioski płynące z analizy opublikowanych doniesień naukowych poświęconych temu tematowi. Dokonany przegląd piśmiennictwa wskazuje na neuroprotekcyjne działanie alkoholu etylowego i poprawę rokowania osób nietrzeźwych w przypadkach izolowanych obrażeń głowy, mimo że ciężkość tych obrażeń jest większa, niż u osób trzeźwych. Przy obrażeniach wielonarządowych wpływ alkoholu etylowego jest jednoznacznie negatywny, jednak nie przekłada się to na wzrost śmiertelności.
 
Pełna wersja w .pdf

Print