Jacek Romankow, Andrzej K. Hyżyk

Ergonomiczno-higieniczne uwarunkowania pracy w zakresie dozoru


Z Katedry Inżynierii Środowiska Pracy Akademii Rolniczej im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu

Kierownik: prof. dr hab. Stanisław Dolny


Prace wykonywane w zakresie dozoru obejmują różne czynności. Może to być praca portiera w urzędzie, rewidenta przy wyjściu z zakładu, praca parkingowego aż do pracy dozoru obiektu związana z patrolowaniem terenu, podobna do pracy straży przemysłowej. Pracownicy dozoru są obarczeni niekorzystnymi dla organizmu człowieka czynnikami. Należą do nich m.in.: praca w zmiennych warunkach klimatycznych, praca zmianowa, potencjalne narażenie na urazy. W badaniach własnych zwrócono uwagę na fakt, że praca ta ma stosunkowo niski koszt energetyczny, natomiast 75% z przebadanych 72 pracowników ma nadwagę lub otyłość (BMI > 30), u wielu też poziom cholesterolu przekraczał normę 200 mg%. Wielu pracowników przenosi jednak zwyczaje żywieniowe z wcześniejszej aktywności zawodowej np. stolarze.

Słowa kluczowe: medycyna pracy, praca zmianowa,pracownicy dozoru

Pełna wersja w .pdf (60kB)