Elżbieta Kaczorowska
Zbieranie i hodowanie owadów nekrofagicznych, istotnych w odtwarzaniu daty 
  śmierci metodą entomologiczną
Collecting and rearing necrophagous insects, important in 
  determining date of death, basing on the entomological method 
Z Katedry Zoologii Bezkręgowców Uniwersytetu Gdańskiego
Kierownik: prof. dr hab. R. Szadziewski
Metoda entomologiczna jest coraz częściej używana podczas 
  odtwarzania daty śmierci. Aby określenie czasu zgonu było prawidłowe należy 
  odpowiednio zebrać, a następnie hodować owady padlinożerne, żerujące na zwłokach. 
  W pracy podano więc sposoby zbierania stawonogów na miejscu znalezienia ciała 
  i podczas autopsji zwłok. Opisano także metody hodowli muchówek nekrofagicznych, 
  owadów wodnych i chrząszczy oraz podano sposoby konserwacji zebranych lub wyhodowanych 
  owadów. 
The entomological method of determining date of death is used 
  in police investigation more frequently. In order for correct determination 
  of this date, the entomologist must corectly collect and rear the necrophagous 
  insects, feeding and breeding on the corpse. Therefore, in this paper, methods 
  of collecting, rearing and preservation of flies, water insects and beetles 
  are described. 
Słowa kluczowe: określanie daty śmierci, metoda entomologiczna, 
  zbieranie, hodowle i konserwacja owadów nekrofagicznych.
Key words: determining date of death, entomological method, 
  collecting, rearing and preservation of necrophagous insects.
Wstęp
Martwe ciało zwierząt, a także człowieka, z biologicznego 
  punktu widzenia w trakcie zachodzących procesów rozkładowych staje się 
  zmieniającym się w czasie ekosystemem, do którego (jako miejsca żerowania, 
  składania jaj i rozwoju stadiów preimaginalnych) przywabianych jest wiele 
  gatunków stawonogów, a przede wszystkim owadów. Proces zalatywania owadów na 
  zwłoki następuje bardzo szybko. Tuż po zgonie na ciało denata przybywają pierwsze 
  muchówki, które składając jaja w oczy, otwory nosowe, uszy, rany, oznaczają 
  zwłoki markerem biologicznym, umożliwiającym odtworzenie daty śmierci. Każdy 
  etap rozkładu zwłok nie pogrzebanych, pogrzebanych, zanurzonych w wodzie cechuje 
  się swoistą, wskaźnikową fauną stawonogów, której prawidłowe oznaczenie pomocne 
  jest nie tylko w próbie określenia czasu zgonu, ale także w odtworzeniu okoliczności 
  śmierci (10). Koniecznym jest więc prawidłowe zebranie materiału biologicznego 
  ze zwłok oraz prowadzenie hodowli stadiów rozwojowych znalezionych stawonogów.
Zbieranie materiału na miejscu znalezienia zwłok
Najważniejszą zasadą, którą należy kierować się w trakcie 
  prac jest ta, iż entomolog sądowy powinien uczestniczyć w każdym etapie śledztwa. 
  Dlatego też konieczna jest jego obecność w pracach ekip dochodzeniowych i lekarskich 
  na miejscu znalezienia zwłok oraz podczas ich autopsji (10). 
Na miejscu zdarzenia, bez względu na rodzaj zwłok i ich lokalizację, 
  entomolog powinien przeprowadzić oględziny wstępne. W skład tych oględzin wchodzą:
  
  - 
    
opis zwłok i występujących na nim owadów;
   
  
  
  - 
    
zebranie stawonogów w otaczającym zwłoki siedlisku;
   
  
  
  - 
    
ustalenie danych meteorologicznych;
   
  
  
  - 
    
zebranie ze zwłok imagines (postaci dorosłych) stawonogów;
   
  
  
  - 
    
zebranie ze zwłok jaj, larw i poczwarek;
   
  
  
  - 
    
zebranie okazów stawonogów spod zwłok; 
   
  
  
  - 
    
ocena ekologicznej charakterystyki siedliska (6).
   
  
Ad. 1. Opis taki jest niezwykle ważny zwłaszcza wtedy, gdy 
  na zwłokach jest duża liczba stawonogów i nie mamy możliwości zebrania ich wszystkich. 
  Protokół z miejsca zdarzenia może być wsparty materiałem zdjęciowym bądź filmem 
  video, jednakże musi on zawierać:
  
  - 
    
przybliżoną liczbę występujących na zwłokach owadów;
   
  
  
  - 
    
 wstępne oznaczenie głównych grup stawonogów;
   
  
  
  - 
    
rozmieszczenie imagines owadów i ich stadiów preimaginalnych (jaj, larw 
      i poczwarek) na zwłokach; 
   
  
  
  - 
    
występowanie postaci preimaginalnych - jaj, larw i ich wylinek, pełnych 
      i pustych (po wylęgu) poczwarek, odchodów lub innych śladów żerowania 
      owadów;
   
  
  
  - 
    
występowanie drapieżnych chrząszczy, takich jak Silphidae i Staphylinidae, 
      a także mrówek i os lub owadzich pasożytów (Ichneumonidae, Chalcididae);
   
  
  
  - 
    
opis położenia całego ciała, kończyn, głowy i twarzy, zanotowanie, które 
      części przylegają do podłoża, a które są wyeksponowane na światło lub pozostają 
      w cieniu; 
   
  
  
  - 
    
opis aktywności owadów w odległości 3-6 m od ciała (obserwuje się postaci 
      dorosłe latające, kroczące i pełzające, a także larwalne i poczwarki);
   
  
  
  - 
    
opis urazów, okaleczeń, spaleń ciała itp. (6).
   
  
Ad. 2. Owady znajdujące się w pobliżu zwłok należy zbierać 
  przed zabraniem ciała. W przypadku zwłok nie pogrzebanych i zakopanych, 
  zwierzęta te łapie się przy użyciu siatki entomologicznej, którą przesuwa się 
  ruchem koszącym po otaczającej ciało denata roślinności. Owady kroczące po ziemi 
  łapie się pęsetą. W obu przypadkach jednakże należy pobierać materiał w odległości 
  4-6 metrów od miejsca ich znalezienia. Podobną procedurę stosuje się także 
  w trakcie badań nad fauną zwłok zanurzonych w wodzie. Tu owady latające nad 
  wynurzającą się powierzchnią ciała łapie się siatką. Gdy mamy do czynienia ze zwierzętami 
  wodnymi pływającymi wokół, należy zebrać je czerpakiem. Ważne jest, by entomolog 
  w danym siedlisku pobrał próby trzykrotnie (w niewielkich odstępach czasowych), 
  aby otrzymać porównywalne wyniki (6). Zebrane owady zabija się octanem etylu. 
  Małe okazy przenosi się do probówek z 70-80% alkoholem etylowym, a duże - nabija 
  na szpilki entomologiczne (najlepiej o rozmiarze 00 lub 000) i przechowuje 
  "na sucho", tworząc kolekcję (8). Cały materiał należy zaetykietować. Na kartkach, 
  ołówkiem wypisać należy: 
  
  - 
    
numer próby;
   
  
  
  - 
    
godzinę; 
   
  
  
  - 
    
datę;
   
  
  
  - 
    
numer sprawy;
   
  
  
  - 
    
miejsce znalezienia zwłok (6).
   
  
Owady pobrane z otoczenia zwłok porównuje się później z zebranymi 
  ze zwłok, aby wykluczyć lub potwierdzić ewentualne przenoszenie ciała z 
  jednego typu siedliska do drugiego. 
Ad. 3. Dane meteorologiczne niezbędne są w przypadku, gdy 
  będziemy określać datę zgonu na podstawie szybkości rozwoju występujących na 
  zwłokach gatunków padlinożernych owadów. Jako że wszystkie zwierzęta zmiennocieplne 
  (w tym owady) potrzebują do swojego rozwoju określonej ilości ciepła, określa 
  się sumę iloczynów temperatur i liczby dni, w których były mierzone, przy 
  czym uwzględnia się jedynie temperatury wyższe od wartości progowej dla rozwoju 
  danego gatunku (9). Dlatego też mierzy się: 
  
  - 
    
temperaturę powietrza (na wysokości 0.3-1.3 m nad zwłokami);
   
  
  
  - 
    
temperaturę przy gruncie; 
   
  
  
  - 
    
temperaturę ciała zwłok (powinna być mierzona przez umieszczenie termometru 
      na wyeksponowanej powierzchni ciała);
   
  
  
  - 
    
temperaturę pomiędzy ciałem a powierzchnią gruntu;
   
  
  
  - 
    
temperaturę wytworzoną przez larwy występujące na zwłokach (mierzy się 
      ją wkładając termometr w największe zbiorowisko larw);
   
  
  
  - 
    
temperaturę powierzchni, na której leżały zwłoki (mierzy się natychmiast 
      po usunięciu ciała).
   
  
W trakcie tych badań należy także oszacować czas ekspozycji 
  ciała w świetle dziennym (na słońcu, w cieniu) lub w nocy. Drugim ważnym dla 
  szybkości rozwoju owadów czynnikiem jest wilgotność powietrza. Mierzy się ją 
  przy użyciu psychrometru w tych miejscach, w których dokonano pomiaru temperatury. 
  Wszystkie pomiary wykonuje się 3-4 razy dziennie, przez 3-4 dni, notując wartości 
  minimalne i maksymalne. 
Należy także uzyskać z Instytutu Meteorologii informacje o 
  temperaturach i wilgotności w okolicy najbliższej miejscu ujawnienia 
  zwłok. Dane winny dotyczyć okresu 1-2 tygodni przed przypuszczalną datą zgonu 
  oraz 3-5 dni przed znalezieniem zwłok (6).
Ad. 4, 5. Na miejscu zdarzenia entomolog zbiera postaci dorosłe 
  i stadia rozwojowe stawonogów, a głównie owadów, które w danym momencie widzi 
  na zwłokach. Nie może on przeszukiwać ubrania denata, bowiem może uszkodzić 
  zwłoki lub też zatrzeć ślady. Postaci dorosłe bytujące na ciele zabija się octanem 
  etylu, a następnie przenosi do fiolek z 70-80% alkoholem etylowym lub przechowuje 
  na sucho (8). Inaczej postępuje się z stadiami preimagilnymi, których należy 
  szukać w okolicach naturalnych otworów, ran oraz wzdłuż linii włosy - kark. 
  Jaja, różnej wielkości larwy i poczwarki należy zebrać w dużej liczbie (po kilkadziesiąt, 
  kilkaset egzemplarzy). Każde ze stadiów powinno być przeniesione do laboratorium 
  w oddzielnych pojemnikach, a każda próbka powinna zawierać dokładny opis. 
W przypadku, gdy mamy bardzo dużo materiału, część przenosimy 
  do płynu konserwującego, a pozostałą - na żywo przekazujemy do hodowli. Stawonogi 
  wodne przechowujemy w wodzie o temperaturze zbliżonej do tej, w której zwierzęta 
  bytowały (6). 
Ad. 6. Pobieranie materiału z podłoża, na którym leżały zwłoki 
  jest konieczne, bowiem większość larw muchówek padlinożernych migruje ze zwłok 
  do podłoża, by tam się przepoczwarczyć. Dlatego też pobiera się próbki 
  gleby (około 100 cm3) z miejsc, do których wcześniej przylegała 
  głowa, tułów i kończyny poszkodowanego. Ponadto zebrać należy stawonogi w różnym 
  stadium rozwoju aż do odległości 1 m od leżącego ciała, notując dokładnie ich 
  położenie. Do badań botanicznych pobiera się także próbki humusu, liści i traw. 
  Każda próba powinna zawierać etykietę z danymi. 
W przypadku zwłok pogrzebanych znad ciała pobiera się próbki 
  gruntu, aż do głębokości, na której ono leży oraz spod zwłok po ich usunięciu. 
  Jako że larwy owadów, poczwarki, postaci dorosłe i fragmenty stawonogów mogą 
  znajdować się w sąsiedztwie miejsca pogrzebania, należy dokładnie przeszukać 
  ziemię, a znalezione materiały zaetykietować i przekazać do analiz 
  entomologicznych (6). 
Ad. 7. Opis siedliska jest bardzo ważny, stanowi ono bowiem 
  nie tylko miejsce znalezienia zwłok, ale przede wszystkim jest terenem występowania 
  ściśle określonej grupy zwierząt. Prawidłowa ocena środowiska może pomóc w odpowiedzi 
  na pytanie, jak długo ciało leży w danym miejscu i czy było przenoszone 
  z innego typu stanowiska. Opis terenu powinien zawierać:
  
  - 
    
ogólną ocenę typu siedliska (las, plaża, mieszkanie, szosa itp.);
   
  
  
  - 
    
typ roślinności (gatunki drzew, zarośli, krzewów, traw);
   
  
  
  - 
    
rodzaj podłoża (kamieniste, piaszczyste, błotniste) (6).
   
  
Zbieranie materiału podczas autopsji
Entomolog zaczyna swoją pracę już w momencie wyjmowania zwłok 
  z worka, który musi być dokładnie przeszukany. Na jego wewnętrznej powierzchni 
  pojawiają się bowiem stadia larwalne owadów, wychodzące ze zwłok ma skutek różnic 
  temperaturowych. W przypadku, gdy ciało przechowywane było w lodówce, należy 
  zapisać, jak długo leżało one w obniżonej temperaturze, ponieważ ma to ogromne 
  znaczenie podczas określania długości rozwoju owadów występujących na zwłokach. 
  Podczas autopsji szczególną uwagę należy zwrócić na ubranie denata (w kieszeniach, 
  fałdach itp. kryją się bardzo chętnie larwy muchówek). Po rozebraniu zwłok 
  przeszukuje się drugie co do kolejności miejsca składania jaj przez owady. Dokładnie 
  ogląda się wtedy rejony odbytu, narządów płciowych oraz drobne rany i skaleczenia 
  (6). Ubrania oraz ciało denata powinno być także przeszukane pod kątem owadów 
  pasożytniczych (pcheł, wszy). Ich obecność i stan może pomóc przy odtwarzaniu 
  daty śmierci (11). 
Hodowle muchówek padlinożernych
Hodowla laboratoryjna owadów oraz innych stawonogów znalezionych 
  w miejscu ujawnienia zwłok i w czasie autopsji jest integralnym elementem 
  badań nad określaniem czasu zgonu metodą entomologiczną (5). 
Prowadzenie hodowli powinno odbywać się w pomieszczeniach 
  o temperaturze 27-30oC i 80-90% wilgotności. Najczęściej hoduje 
  się larwy muchówek. Mogą być one karmione różnego typu pokarmem, jednakże najlepsze 
  wyniki otrzymuje się karmiąc je świeżą wątrobą wołową, wieprzową bądź mięsem 
  kurczaka (4). Wyjątek stanowią larwy Musca domestica i Hydrotaea 
  anescens, które nie odżywiają się tkankami ciała, a odchodami i tkaninami 
  nasiąkniętymi uryną lub pobrudzonymi fekaliami. Te gatunki hodować należy na 
  pożywkach z odchodów koni lub świń. Postaci larwalne zebrane ze zwłok powinny 
  być od razu przeniesione do plastikowych pojemników, zawierających około 150 
  g świeżego mięsa. Nie zamknięte fiolki, w których żeruje 75-150 larw, umieszcza 
  się w terrarium, którego dno jest wypełnione do głębokości 1.5-2 cm piaskiem, 
  a  góra - szczelnie zasłonięta tiulowym przykryciem. Tiul taki zabezpiecza 
  przed wypełzaniem larw, a jednocześnie umożliwia przewietrzanie hodowli. Pożywienie 
  musi być zmieniane nawet dwa razy dziennie, bowiem powstały w czasie żerowania 
  postaci rozwojowych i rozkładu mięsa amoniak może spowodować śmierć larw. 
Po okresie żerowania larwy migrują z pojemników do podłoża, 
  w którym się zakopują. W piasku larwy nieruchomieją, a następnie przepoczwarczają 
  się. Stadium poczwarki, na początku kremowej, a potem czerwonej i brązowej, 
  jest nieruchome i w tym też czasie następuje całkowite przeobrażenie do postaci 
  dorosłej. Aby materiał dowodowy był pełny należy pobrać i zakonserwować po kilka 
  okazów larw różnej wielkości, w tym i postaci nieruchomej oraz poczwarek. 
Po kilku - kilkunastu dniach od powstania poczwarki następuje 
  wylot postaci dorosłej much. Początkowo są one jasno-szare, mają małe, "wygniecione", 
  nie w pełni rozwinięte skrzydła. Takie okazy należy przenieść do oddzielnych 
  pojemników. Pojedyncza kolonia much nie powinna przekraczać 30 sztuk w pojemniku 
  o powierzchni 35 cm2 i musi być zaopatrzona w pokarm (najczęściej 
  roztwór cukru i mleka w proszku, w stosunku 1:1) oraz wodę do picia. W warunkach 
  laboratoryjnych po upływie 8-24 godzin następuje utwardzanie i wybarwianie 
  pancerza much oraz napompowanie ich skrzydeł. Dopiero wtedy owady można zabić 
  w oparach octanu etylu (kilka kropel roztworu nanieść na watkę i umieścić 
  w probówce z muchówka) (3). Po zabiciu, okazy należy nabić na szpilkę entomologiczną 
  i przechowywać "na sucho" w pudłach entomologicznych. Nie wolno dużych much 
  nekrofagicznych przechowywać w alkoholu, bowiem tracą ważne ze względów diagnostycznych 
  cechy morfologiczne, jak np. kolor i szczecinki ciała (12). 
Hodowla owadów wodnych
Owady wodne z zasady nie odżywiają się na zwłokach, a żerują 
  na pokrywających ciało glonach lub zwierzętach tam bytujących (7). Nie są więc 
  potrzebne przy odtwarzaniu daty śmierci, ale odgrywają ogromną rolę przy określaniu 
  geograficznych aspektów zbrodni. Niestety większość owadów wodnych jest bardzo 
  wymagająca jeżeli chodzi o rodzaj środowiska, dlatego też giną w hodowli w ciągu 
  kilku minut bądź kilku godzin. Najlepiej więc prowadzić hodowlę w wodzie 
  pobranej bezpośrednio z miejsca znalezienia zwłok. Można też dodać rośliny i 
  piasek tam występujący. Zawsze jednak hodowlę trzeba napowietrzać, a wylęgające 
  się owady przechowywać w 70-80% alkoholu etylowym (3). 
Hodowle chrząszczy
Na zwłokach najczęściej spotyka się chrząszcze zaliczane do 
  Dermestidae i Silphidae. Przedstawiciele obu tych rodzin mają znaczenie 
  przy określaniu daty śmierci, dlatego też prowadzi się hodowle ich stadiów preimaginalnych 
  (10). 
Skórnikowate (Dermestidae) hoduje się na wysuszonym mięsie 
  wołowym, wieprzowym, bądź drobiowym (1). Postaci larwalne tych chrząszczy wykazują 
  fototropizm ujemny (unikają światła), dlatego też terrarium, w którym się rozwijają, 
  powinno być wypełnione suchym podłożem (np. piaskiem). Zawsze jednak należy 
  umieścić szalkę z wodą, aby postaci rozwojowe mogły się napić. Kiedy pojawią 
  się poczwarki, konieczne jest przeniesienie ich do oddzielnego terrarium, 
  bowiem mogą zostać zjedzone przez larwy (3). 
Postaci dorosłe Silphidae są padlinożerne, podczas gdy ich 
  larwy są drapieżnikami, odżywiającymi się postaciami rozwojowymi much, notowanymi 
  na zwłokach (2). Postaci larwalne umieszcza się w terrarium wypełnionym 5 cm 
  warstwą wilgotnego podłoża i liśćmi, stanowiącymi ich schronienie. Pokarmem 
  są kawałki mięsa wołowego, wieprzowego lub drobiowego oraz woda. Larwy przepoczwarczają 
  się pod warstwą pokarmu, a stadium poczwarki trwa około 14 dni. Postaci dorosłe 
  po wylęgu nie wychodzą na powierzchnię, ale pozostają w podłożu, tuż 
  pod leżącymi kawałkami mięsa (3). 
Konserwacja i przechowywanie owadów 
Zebrane ze zwłok larwy much i chrząszczy, przekazywane później 
  do oznaczeń, powinny być zabite w przegotowanej wodzie, a następnie przechowywane 
  w 70-80% alkoholu etylowym. Jako że czysty alkohol powoduje, że owady stają 
  się kruche, należy zmieszać go z kwasem octowym w stosunku 3:1. Postaci 
  larwalne można także konserwować w roztworze Pampela, który składa się z 6 części 
  formaliny (35%), 15 części alkoholu etylowego, 2 części kwasu octowego lodowatego 
  i 30 części wody destylowanej. Do roztworu tego wrzuca się larwy żywe i przechowuje 
  się przez okres około 2-3 tygodni. Po tym okresie larwy należy przenieść do 
  alkoholu. 
Postaci dorosłe much i chrząszczy zabijamy octanem etylu, 
  a następnie przechowujemy na sucho jako kolekcję szpilkową (12). 
Piśmiennictwo
1. Abbott C.E.: The necrophilous habit in Coleoptera. Bull. 
  Brooklyn Entomol. Soc., 1937, 32, 202-204. -2. Anderson R.S., Peck S.B.: The 
  Insects and Arachnids of Canada. Research Branch, Agriculture Canada, 1985. 
  -3. Byrd J.H.: Laboratory Rearing of Forensic Insects. (w:) Byrd J.H., Castner 
  J.L.: Forensic Entomology. The Utility of Arthropods in Legal Investigations. 
  CRC Press, Boca Raton, London, New York, Washington, D.C., 2001, 121-142. -4. 
  Byrd J.H.: Temperature Dependent Development and Computer Modeling of Insect 
  Growth. Its Application to Forensic Entomology. Ph.D. dissertation, University 
  of Florida, Gainesville, 1998. -5. Byrd J.H.: The Effect of Temperature on Flies 
  of Forensic Importance. Master’s thesis, University of Florida, Gainesville, 
  1995. -6. Haskell N.H., Lord W. D., Byrd J.H.: Collection of Entomological Evidence 
  during Death Investigations. (w:) Byrd J.H., Castner J.L.: Forensic Entomology. 
  The Utility of Arthropods in Legal Investigations. CRC Press, Boca Raton, London, 
  New York, Washington, D.C., 2001, 81-120. -7. Haskell N.H., McShaffery D.G., 
  Hawley D.A., Williams R.E., Pless J.E.: Use of aquatic insects in determining 
  submersion interval. J. Foren. Sci., 1989, 34, 622- 632. -8. Lord W.D., Burger 
  J.F.: Collection and preservation of forensically important entomological materials. 
  J. Foren. Sci., 1983, 28, 936-944. -9. Najnis J.V., Marčenko M.I., Kazak A.N.: 
  Rasčetnyj metod ustanovlenija vremeni nachoždenija trupa na meste ego obnaruženija 
  po éntomofaune. Sudebno-Med. ékspertiza, 1982, 25, 21-23. -10. Piotrowski F.: 
  Zarys entomologii parazytologicznej. PWN, Warszawa, 1990.
11. Simpson K.: Forensic Medicine. 9th edn., Arnold, London, 
  1985. -12. Smith K.G.V.: A Manual of Forensic Entomology. Cornell University 
  Press, Ithaca, New York, 1985.
 
Adres autora:
Katedra Zoologii Bezkręgowców UG
al. Marszałka Piłsudskiego 46
81-378 Gdynia
 
 
	
	
	
					
		Print